top of page
Search

Tilintarkastajan työpäivä: Mitä kulissien takana oikeasti tapahtuu?

  • Writer: Henrik Pohjus
    Henrik Pohjus
  • Apr 6
  • 1 min read

Tilintarkastajan työpäivä
Tilintarkastajan työpäivä

Monelle tilintarkastus kuulostaa etäiseltä ja ehkä hieman byrokraattiselta prosessilta. Tiedetään, että tilintarkastaja tarkastaa tilinpäätöksen, mutta mitä kaikkea siihen oikeasti kuuluu? Ja miltä tilintarkastajan työpäivä näyttää käytännössä?


Tässä pieni kurkistus kulissien taakse – tilintarkastajan arkeen.


Aamu alkaa perehtymisellä asiakkaaseen

Tilintarkastus ei ole vain tilinpäätöksen läpikäyntiä. Jokainen työ alkaa tutustumalla asiakkaan liiketoimintaan: mitä yritys tekee, mikä on sen koko ja toimintaympäristö. Myös esimerkiksi taloyhtiöissä perehdytään hallintoon, sopimuksiin ja aiempaan tarkastushistoriaan. Tilintarkastajan on ymmärrettävä kokonaisuus – ei vain numeroita.


Tarkastus ei tarkoita epäilyä

Tarkastuksen tehtävänä ei ole etsiä virheitä "punakynä kädessä", vaan varmistaa, että tilinpäätös antaa oikean ja riittävän kuvan. Käytännössä työ sisältää:

  • tositteiden ja kirjanpidon tarkastelua

  • tilinpäätöksen ja liitetietojen arviointia

  • kysymyksiä kirjanpitäjälle tai johdolle

  • sopimusten, pöytäkirjojen ja raporttien läpikäyntiä


Työpäivä voi olla toimistolla tai asiakkaan luona

Tarkastuksen tai osan tarkastuksesta voi hoitaa myös etänä. Erityisesti pienemmissä yhtiöissä etätilintarkastus on aika yleistä. Usein käydään myös asiakkaan luona, jolloin saa paremman kokonaiskuvan toiminnasta. Taloyhtiön tapauksessa yhteistyö isännöitsijän kanssa on avainasemassa.


Lopuksi laaditaan tilintarkastuskertomus

Tarkastuksen päätteeksi tilintarkastaja antaa tilintarkastuskertomuksen. Se on lakisääteinen dokumentti, mutta myös viesti siitä, että yhtiön talous on hoidettu luotettavasti ja ammattitaitoisesti.


Jos huomautettavaa löytyy, siitä keskustellaan asiakkaan kanssa ennen kuin mitään kirjataan kertomukseen.


Tilintarkastus on yhteistyötä

Vaikka työ on itsenäistä, se ei ole yksinäistä. Tilintarkastuksessa tarvitaan vuoropuhelua ja yhteistä ymmärrystä asiakkaan kanssa. Hyvä tilintarkastus ei tunnu raskaalta – se tuo turvaa ja selkeyttä yhtiön toimintaan.


Oletko miettinyt, kuka tarkastaisi teidän yrityksenne tai taloyhtiönne tilinpäätöksen? Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää!


Henrik Pohjus

KHT-tilintarkastaja, KTM

Yrittäjä, talousjohtaja



 
 
bottom of page